Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Saç Ekimi

Saç ekimi, yaygın deriden küçük punch greftlerin veya donör bölgesinin bu kafa derisinin büyük bir parçasının alınmasını ve greft olarak kullanılması küçük parçaları kesmeni içerir. Bu greftler kafa derisinin kel veya incemiş bir bölgesi yeniden yerleştiriliyor. Saçlı deride bulunan yarıklara yerleştirilmiş yarık greftler, biri yaklaşık dört ila 10 saç içerir; şerit greftler uzun ve ince olup 30-40 saç teli içerir. Diğer greft türleri için tahminler, bölüm küçüke ayrılacak ve kafa derisini içindeki küçük deliklere veya yarılara aktaracak saç taşıyan kafa derisinin küçük bölümlerini çıkarmak için bir neşter kullanacaktır.

Hastaların herhangi bir tıbbi veya cerrahi prosedür sırasında ağrıdan kaçınmak istediklerini söylemeye gerek yok. Özellikle prosedür seçmeli veya kozmetik ise. Bu nedenle hastaların sıklıkla ağrı ve saç ekimi ameliyatını sormaları mantıklıdır. Spesifik olarak, saç ekiminin ağrılı bir işlem olup olmadığını veya ameliyat sırasında herhangi bir ağrı hissedip hissetmeyeceklerini bilmek istiyorlar.Neyse ki cevap: hayır, saç ekimi ağrılı bir işlem değildir. Ancak bu kesinlikle hiçbir rahatsızlığın olmadığı anlamına gelmez. En minimal invaziv veya iyi huylu tıbbi prosedürler bile bir dereceye kadar rahatsızlık verir ve saç ekimi de bir istisna değildir. Neyse ki “acı” kısa ve geçicidir. Çoğu hasta neredeyse hiç ağrı hissetmez ve saç ekimini çok kolay ve biraz da hoş bir deneyim olarak tanımlar. “Kolay” bir deneyim olsa da, hastalar bunun ne anlama geldiğini ve ameliyattan önce, ameliyat sırasında ve sonrasında ne tür bir rahatsızlık hissedebileceklerini anlamalıdır.

Bir hastanın saç ekimi sırasında hissettiği tek gerçek rahatsızlık, uyuşturan ilaçlardır. Kafa derisi hazırlanıp uyuşturulduktan sonra, hasta tüm gün boyunca hiçbir şey hissetmez. Saç derisini uyuşturma işlemi iki kısımda yapılır: greftleri aldığımız donör bölgede uyuşturma; ve yeni greftleri ekeceğimiz alıcı bölgede uyuşma. Donör bölgesindeki uyuşma, ameliyatın kendisi gerçekten başlamadan önce gerçekleşir. Ameliyat sabahı plan net bir şekilde belirlendikten ve saç derisi temizlenip düzeltildikten sonra doktorun yapacağı ilk şey donör bölgesini uyuşturmaktır. Lokal bir anestezi kullanarak – diş hekiminin bir boşluğu doldurmadan önce uyuşturmak için kullandığı ilacın aynısı – doktor tüm bölgeye küçük miktarlarda ilaç enjekte edecektir. Enjeksiyonlar yüzeysel, hızlı ve çok ince bir iğne kullanılarak yapılır. Bu nedenle ağrı minimaldir. Hastaların çoğu bunu hafif bir “kıstırma” hissine ve hemen ardından ilaç “etmeye başladığında” uyuşmaya benzetir. Uyuşturucu ilacın tam etkisini göstermesi yaklaşık 10-15 dakika sürerken, çoğu hasta saniyeler ila dakikalar içinde uyuşukluk hissettiğini bildirir. Bundan sonra donör bölgede başka bir şey hissedilmez. Doktor, FUT/strip veya FUE tekniği ile hasta hiçbir şey hissetmeden dokuyu çıkarabilir. Uyuşturucu ilaç tipik olarak 3 saat sürer ve etkisi geçmeden önce gün boyunca periyodik olarak rötuş yapılır ve hastalar rahatsızlık yaşayabilir.

Yukarıda açıklandığı gibi, hastalar uyuşturma ilacı uygulandıktan sonra ameliyatın çıkarma yönü sırasında hiçbir şey hissetmeyecektir. Ancak basitleştirilmiş bir saç ekimi iki kısımda tamamlanır:

vericiden greftlerin alınması ve alıcı bölgelere (saçsız ve seyrelmiş bölgeler) greftlerin yeniden ekilmesidir. Tıpkı donör bölgede olduğu gibi, doktorun kesi yapması ve greftlerin tekrar kafa derisine yerleştirilebilmesi için alıcı bölgenin uyuşturulması gerekir. Bu işlem donör uyuşturma ile aynıdır; doktor aynı lokal anesteziyi alıcı bölgeye (veya daha doğrusu doğrudan alıcı bölgenin saç çizgisinin birkaç milimetre önünden önüne) enjekte edecek ve tüm alan birkaç dakika içinde uyuşacaktır. Uyuşma başladıktan sonra doktor ve teknisyenler hasta hiçbir şey hissetmeden bölgede çalışabilirler. Alıcı bölgedeki uyuşma, hastanın gün boyunca hissedeceği en son şeydir. Bundan sonra, tüm kafa derisi – en önden en arkadaki donöre kadar – tamamen uyuşur. Ameliyatın tamamı artık herhangi bir rahatsızlık vermeden tamamlanabilir. Hasta uzun süre oturmanın verdiği rahatsızlıktan kaçınmak için yeniden uyum sağlamak ve esnemek ve dolaşmak için molalar vermek isteyebilirken, ameliyatın kendisinden herhangi bir fiziksel ağrı olmayacaktır. Hasta ağrı hissetmeye başlarsa, personele haber verecek ve doktor daha fazla uyuşturucu ilaç enjekte edecektir.

Anestezi uygulandıktan sonra hastaların ameliyat sırasında ağrı hissetmeyeceğini biliyoruz, peki ya ameliyattan sonra? Uyuşturucu ilacın etkisi geçtikten sonra ne olur? Neyse ki, hastalar ameliyattan sonra da çok az rahatsızlık bildiriyor veya hiç rahatsızlık duymuyor. Ameliyat bittikten sonra doktor uyuşturma ilacını tekrar uygulayacaktır. Bu, hastanın yaklaşık 3 saatlik uyuşukluğunun geçmesi ve herhangi bir olası rahatsızlık meydana gelmesi anlamına gelir. Hastanın artık kaldığı yere dönmesi, yerleşmesi ve en önemlisi ameliyat sonrası ağrı kesicilere başlaması için 3 saati vardır. Hasta ağızdan aldığı ilacı talimatlara uygun olarak alır ve uyuşma etkisi geçmeden önce vücudunda ağrı kesici ilaçlar biriktirirse, geçiş süreci güzel olur ve rahatsızlık hissetmez. Daha sonra, ameliyat gecesi talimat verildiği gibi ağrı kesici ilaçları birkaç kez daha alacaklar ve ağrısız bir şekilde yatağa gidecekler. Ertesi sabah, tüm ağrı potansiyeli gitmiş olmalı. Hastaların büyük çoğunluğu ameliyattan sonraki gün ağrı hissetmediklerini ve herhangi bir ilaca ihtiyaç duymadıklarını bildirmektedir. Hafif bir rahatsızlık hissederlerse, kullanacakları birkaç ağrı kesici hapları olmalıdır veya Tylenol (asetaminofen) alabilirler. Ancak bu sadece minimum rahatsızlık içindir ve çoğu hasta buna ihtiyaç bile duymaz.

Peki saç ekimi ağrılı mıdır? Lokal anestezi ve ameliyat sonrası ağrı kesici ilaçlar sayesinde hayır, saç ekimi ağrılı değildir. Hiçbir ameliyat tamamen ağrısız olamaz ve bazı kısa ve muhtemelen geçici düzeyde rahatsızlık mümkün olsa da, saç ekimi çoğu saç dökülmesi hastası için tipik olarak hoş ve kolay bir deneyimdir.