Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç Ekimi

Ameliyat sonrası akşam biraz ağrılarınız olabilir, ağrı kesici içebilirsiniz. Verilen diğer ilaçları operasyondan sonraki gün başlayınız.Stresten uzak durmak için elinizden geleni yapınız. Verilen medikal ilaçların yanın da doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları tüketmeniz de yarar vardır. (Vitaminler vb.)

Özellikle sürecinizin daha verimli geçmesini istiyorsanız; PRP ve Mezoterapi yaptırabilirsiniz. (Genelde 1,3,6,8,10,12. Aylarda yada Doktorunuzun önerdiği gibi)Başın ön bölgesi ilk 6-12. Aylar içerisinde sonuçlarını vermeye başlarken, arka tepe bölgesi ise 9-18. aylar arasında sonuçlarını vermeye başlamaktadır.

1. Ayın sonuna doğru ekilen saçların %80 kadarı dökülür. 2-3. Aya kadar tüm ekilen saçlarınız dökülmüştür. Biraz kızarıklık gözükebilir. Ense toparlanması daha tam olmamış olabilir. Bunların hepsi normaldir. 3-4. Aydan itibaren yavaş yavaş ekilen saçlarınız çıkmaya başlayacaktır.Minoxidil, Finasteride gibi ilaçları kullanmak isteyebilirsiniz bunu hekiminize danışınız.

Bu talimatlar hastalardan, klinik deneyimlerimizden tecrübe edilerek oluşturulmuştur. Uymanız saç ekimi sonuçlarınızı pozitif yönde etkileyecektir.

Kesinlikle başınızı öne eğmeyin. (Robot gibi hareket ediniz, ilk 5 gün)Saç ekimi yapılmış bölgeye ilk 10 gün dokunmayınız. Yıkama işlemini anlatıldığı gibi yapınız. Tazyiksiz, ılık suda 2. günden sonra duş alabilirsiniz.Boyun yastığı ile uyumalısınız. Bol istirahat, günde 2,5-3 lt su içiniz (ilk 5 gün.)

1 ay boyunca sauna, hamam, spa,yüzme ve spor aktiviteleri vb. yapılmamalıdır. (Deniz Suyu:2 ay uzak)

Sizi terletecek sporlardan uzak durunuz. (İlk 3 ay)1 ay boyunca (sigara,alkol) tüketilmemelidir. (Uzun dönemde mümkün olduğunca bırakmaya çalışın.)

1 hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir.

10 gün boyunca gömlek ve fermuarlı kıyafetler giyilmelidir.

1 ay boyunca ekili alan üzerine saç kurutma makinesi kullanılmamalıdır.

Tıraş işlemi; ekili bölgeye 6 ay boyunca tıraş makinesi ile yapılmaz, makas ile yapılmalıdır.

Ekili bölgeye vurma, çarpma, sürtme gibi eylemlerden kaçınılmalıdır, telafisi 1 yıl sonra 2. Operasyonu yaparak düzeltilebilir. İlk 10 gün ağır yük kaldırmaktan uzak durunuz. İlk 14 gün başınıza şapka vb. takmayınız. Güneşe direk maruziyetten yine ilk 10 gün uzak durunuz. (En fazla 5-10 dk)

Proteinli yiyecekler tüketmeye çalışınız. Saç ekiminden sonraki süreçte dikkat edilmesi gereken ilk şey, baş bölgesini; saç ekimi yapılan bölgeyi korumaktır. Gece uyurken baş bölgesini koruyacak ve ekim yapılan bölgenin temasını önleyecek şekilde yatılması ve buna uygun yastıklar kullanılması gerekir. Saç köklerine zarar vermesi ihtimaline karşın, spor yapmaya bir süre ara vermek önemlidir. Koşu gibi hafif ve başa darbe gelmesi risksiz sporlar bir süre sonra yapılabilir ancak boks ya da vücut geliştirme gibi sert sporlar, saç ekiminden sonraki ilk iki ay yasaktır. Saç ekimi yapılan yerleri güneşten korumak da büyük önem taşır; bunun için tepesi sert olan ve başa değmeyecek şapkalar kullanılabilir. Baş bölgesinin fazla sıcak ve fazla soğuğa maruz kalması önlenmelidir. Saçlar, kesimden sonraki ilk günler yıkanmamalıdır, yıkama yapıldıktan sonra ise kesinlikle havluyla durulanmamalıdır; bu saç köklerine zarar verir ve ekilen saçın tutunmasını zorlaştırır.Saç ekiminden sonraki süreçte dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da sağlıklı olmaya her zamankinden daha çok özen göstermektir. Bu ilk süreçte, ilk birkaç gün alkol alınması gerek kullanılan ilaçların vücuttaki etkisinden dolayı, gerekse baş ağrısına sebep olması açısından yasaktır. Ayrıca, ilk birkaç gün sigara içmek de kesinlikle yasaktır. Sonraki günlerde de sigara içilmemesi tavsiye edilir ancak kişi, sigara içmemeye dayanamıyorsa, minimum adetlerde içebilir. Bu süreçte vücut ödem tutmaya daha meyilli olduğu için bol bol su içmeye dikkat etmek gerekir. Bu sayede, saç ekilen bölge kendini daha çabuk iyileştirir ve baş ağrısı ihtimali azalır. Saç ekiminden sonraki ilk birkaç günde, kanı sulandıracağı için E vitamini alınmamalıdır; sonraki etapta alınmaya başlanabilir.

Saç ekimi sonrasında doktorunuzun vereceği talimatlar ve önerileri dikkate almanız operasyonun başarısını doğrudan etkileyecektir. Saç ekimi sonrası beslenme konusunda genel olarak değineceğiz ancak mevcut bir hastalığınızdan dolayı veya alerjinizden dolayı alamayacağınız gıdalar konusunda doktorunuza danışmalısınız. Saç ekimi sonrasında tercih edeceğiniz gıdalar hücre yenilenmesini hızlandırarak iyileşme sürecinin kısalmasına yardımcı olacaktır.B vitamini içeren gıdalar: b vitamini içeren gıdalar saçın yapı taşları, kalitesi ve büyümesi üzerinde önemli role sahip olan, mutlaka tüketilmesi gereken gıdalardır. B vitamini içeren gıdalar kıl ve saç foliküllerini besleyerek besin kaynaklarının verimli kullanılmasını da sağlar. Saç ekimi sonrası hekimler komplex b vitamini takviyeleri önerebilmektedir. B vitamini alabileceğimiz gıdalar; tam tahıllar, et ve hayvansal gıdalar, baklagiller, brokoli ve ıspanak gibi yapraklı sebzeler, portakal ve limon gibi narenciye meyvelerdir.

Çinko içeren gıdalar: çinko eksikliği saç ekimi söz konusu olmasa bile saç dökülmesini tetikleyebilen bir durumdur. Özellikle saç ekimi sonrasında çinko içeren gıdalar tüketilmelidir. Çinko doku onarımı, kollajen üretiminde ve vitaminlerin kullanımında önemli rol oynamaktadır. Çinko alabileceğimiz gıdalar; kırmızı et, hindi eti, ıspanak, sarımsak, kabak çekirdeği ve yer fıstığıdır.

Demir içeren gıdalar: demir eksikliği saç dökülmelerine sebep olabilmektedir. Saç ekimi sonrasında demir içeren gıdaların alınması saçların güçlenmesine ve saç köklerine oksijen ve besinlerin taşınmasını kolaylaştırır. Demir alabileceğimiz gıdalar; hindi, tavuk ve ördek gibi kümes hayvanları, ıspanak ve lahana gibi sebzelerdir.

E vitamini içeren gıdalar: antioksidan özelliği bulunan e vitamini yaraların iyileşmesi için önemlidir. E vitamini alabileceğimiz gıdalar; badem, kabak çekirdeği, fındık gibi kuruyemişler, zeytinyağı, balık, ıspanak, lahana gibi yapraklı sebzelerdir.

C vitamini içeren gıdalar: hem yaraların iyileşmesi için hem de süreçteki stresle mücadele için c vitamini içeren gıdaların alınması önemlidir. C vitamini alabileceğimiz gıdalar; portakal, limon ve greyfurt gibi narenciye meyvelerdir.

A vitamini içeren gıdalar: vücuttaki tüm hücrelerin ve dokuların gelişmesi ve büyümesi için gerekli olan a vitamini saç ekimi sonrasında operasyon yapılan dokunun hızlı iyileşmesi ve çok daha az kaşıntı olmasını sağlar. A vitamini alabileceğimiz gıdalar; süt, tereyağı, yumurta, peynir gibi hayvansal gıdalar ve ıspanak, pırasa, havuç, maydanoz gibi bitkisel gıdalardır.